Miód fasolowy

Jednym z najcenniejszych miodów, które mam przyjemność wyprodukować jest oczywiściemiód fasolowy. Jest on nazywany miodem regionalnym, ponieważ fasolę zwyczajną (Phaseolusvulgaris) uprawia się głownie na Roztoczu, Zamojszczyźnie i krainie geograficznej zwanej Grzęda Sokalska, której obszar przebiega od Tomaszowa Lubelskiego aż do granicy polsko-ukraińskiej.Okazujesię, że te tereny należą do obszarów Polski o najmniejszym zachmurzeniu i tym samym największym nasłonecznieniu w miesiącach czerwiec - wrzesień. Obecność miodu fasolowego w moim sklepie spotyka się często z dużym zaskoczeniem i zaciekawieniem wśród klientów.
Miód fasolowy ma barwę delikatną, słomkową, a w momencie krystalizacji przybiera jasnożółty kolor. Po skrystalizowaniu nie jest miodem twardym i nie ma większego problemu
z pobraniem go ze słoika. Miód fasolowy krystalizuje od dwóch do trzech miesięcy po wirowaniu. Miód ten ma bardzo delikatny smak, a jednocześnie jest dość słodki, więc można go wykorzystać do słodzenia kawy lub herbaty. Ponadto nie zmienia smaku napojów, a dodaje im jedynie słodyczy.
Z tego samego względu można używać go do owsianek, tostów, ciast i różnorodnych potraw czy marynat. Zapach miodu fasolowego jest słodki, zbliżony do zapachu kwiatu fasoli.
Miód Fasolowy stanowi Polski odpowiednik słynnego miodu Manuka. Właściwości lecznicze tego płynnego złota są bardzo szerokie, sprawdzi się idealnie dla osób z problemami układu pokarmowego, gdyż pozytywnie wpływa na pracę jelit. Można go również stosować profilaktycznie przy chorobach układu moczowego, oraz nerek, gdyż miód fasolowy może działać moczopędnie i oczyszczająco. Poza tym jest polecany przy refluksie i wrzodach żołądka. Ma też silne działanie przeciwnowotworowe. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ułatwia leczenie grypy i przeziębień, przyśpiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.
Właściwości miodu fasolowego są mocno zbliżone do miodu akacjowego.Dzieje się tak, ponieważ robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)należy do tej samej rodziny roślin co fasola – bobowatych.
Ciekawą cechą miodu fasolowego jest fakt, że znajduje się w nimmało pyłku samej fasoli, gdyż jest to roślina, która nie wytwarza dużych ilości pyłku kwiatowego.
Miód fasolowy pozyskuje się w różnych terminach w zależności od danego roku. Czas zbioru jest uzależniony od rozpoczęcia wiosny i wysiewu fasoli. Zazwyczaj miód fasolowy jest gotowy
do odwirowania około 5-20 lipca.